Puppytraining Hondentraining Trainingscentrum Hondenschool Hondentrainingscentrum Vrakking Bavel Molenschot Breda
Hondenschool Nederland bij Bavel
Wie zijn wij
Trainingsmethode
Cursussen
cursisten
Cursussen-workshops
Assistentiehonden
Trainingstips
Huisregels
Contact Hondenschool
Copyright Hondenschool
Links
Informatie ziekten
EHBO bij de hond
Pekel vergiftiging
Vacatures
Addison













Informatie ziekten









Gespecialiseerd in positieve gedragstraining


Babesiose, oftewel tekenkoorts, wordt veroorzaakt door een parasiet, die zich in de rode bloedcellen van honden nestelt en deze te gronde richt.

HOE ONTSTAAT HET

Deze parasiet wordt overgebracht door besmette teken. Deze moeten dan wel minstens 20 uur vastgehecht hebben gezeten aan de hond. Door de zachte winters komt deze teek sinds kort ook in Nederland voor.

SYMPTOMEN

De volgende verschijnselen kunnen wijzen op babesiose:

DIAGNOSE

De dierenarts zal, bij verdenking van babesiose, bloedonderzoek bij de hond doen. Hierdoor kan hij de parasiet zichtbaar maken in de rode bloedcellen.

BEHANDELING

In de eerste plaats is het belangrijk dat de behandeling snel gestart wordt. Hoe eerder u daarmee begint hoe groter de kans op genezing is. Neem daarom snel contact op met uw dierenarts als u vermoedt dat uw hond besmet kan zijn met babesiose. De behandeling bestaat uit 2 injecties Imidocarb® met een tussentijd van zo’n 10 dagen.

RISICO’S DIEREN UIT HET BUITENLAND

Het risico dat honden de infectie rond het Middellandse Zeegebied oplopen, is een stuk groter dan in Nederland. Dat betekent dat u alert moet zijn op besmetting als u uw hond meeneemt op vakantie naar deze gebieden of er eentje adopteert die uit deze landen afkomstig is. Babesiose is bij hond naar mens en bij honden onderling niet besmettelijk of er moet een bloed op bloed contact plaatsvinden.

GOED GENEESBAAR, MITS OP TIJD ONTDEKT

Als babesiose op tijd ontdekt wordt, kan het goed genezen worden. Indien Babesiose in een laat stadium wordt ontdekt is de prognose minder goed, de hond kan dan chronische verschijnselen hieraan overhouden en in een enkel geval komen te overlijden. Ook hier telt dus dat preventie van groot belang is.

PREVENTIE

Controleer uw hond regelmatig op teken, verwijdert de teken met een tekenpen. Zorg voor een goede tekenbestrijding vooral als u veel in bosrijke gebieden met uw hond loopt. Een Scalibor band wordt aanbevolen.


WAT IS GIARDIA?

MAAG-DARM PARASIET

Een oorzaak die vaak over het hoofd gezien wordt is diarree ten gevolge van Giardia. Giardia is een flagellaat (= een protozoaire parasiet) en bestaat uit een eencellig organisme, dat voorkomt in diverse ontwikkelingsstadia. Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden, 10-20% van de diarree bij honden wordt veroorzaakt door giardia, bij dierenpensions en kennels kan dit oplopen tot 100%.

GIARDIA IS EEN ZOONOSE, HET IS DUS OOK VOOR MENSEN BESMETTELIJK!

Overdracht vindt plaats via de feacale-orale weg. Dit houdt in dat het dier de cysten uitpoept en dat een ander dier of mens zich hiermee via de opname via de mond besmet. Slechts 10 cysten zijn nodig om een infectie bij een nieuwe gastheer aan te laten slaan. Er worden bij een infectie tot wel 100.000 cysten per gram ontlasting uitgescheiden! Vaak verlopen Giardia infecties, bij gezonde dieren, zonder symptomen maar scheiden ze wel periodiek de besmettelijke cysten uit. Echter bij honden met minder weerstand komt het wel tot ziekte verschijnselen. Vooral honden die in een asiel of pension verblijven kunnen gemakkelijk met Giardia besmet raken. Jonge honden en honden met een verminderde weerstand, bv door ziekte of stress, kunnen diarree door giardia oplopen.

HOE ZIET GIARDIA DIARREE ERUIT

Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.

BEHANDELING BIJ DIARREE TEN GEVOLGE VAN GIARDIA

Als therapie kan er metronidazol (Metrazol) of Panacur (Panacur) gegeven worden. Er zijn Giardiastammen die niet gevoelig zijn voor metronidazol en wel voor fenbendazol en andersom.

PAS OP HERBESMETTING!

De hond kan zichzelf herbesmetten met oocysten van de giardia die in de vacht terecht zijn gekomen. Dit kan gebeuren als de diarree (met daarin de oocysten) aan de vacht blijft plakken. De hond likt zich en op die manier herbesmet de hond zich! Wij adviseren om uw gehele hond op de 3e en de 5e dag na het begin van de behandeling te wassen om dit te voorkomen. Indien u poep aan de haren ziet was dit gelijk weg.

GOEDE HYGIËNE

Daarbij is een goede hygiëne heel belangrijk. Was als eigenaar je handen na contact met je hond. Reinig en desinfecteer de omgeving waar je dier leeft, dit is belangrijk om herbesmetting te voorkomen. Ga bij aanhoudende diarree en/of het vermoeden van Giardia altijd naar uw dierenarts, hij kan een diagnose stellen en de juiste behandeling hierop afstemmen.

DIAGNOSE

Een betrouwbare methode om Giardia aan te tonen is een 'snaptest'. Deze is direct uitvoerbaar in de praktijk en hiermee is aan te tonen of Giardia aan wezig is. Deze test toont Giardia antigenen aan, hierdoor kan zowel levende als dodo Giardia worden aangetoond.


WAT IS LEISHMANIA?

 

PARASIET

Leishmania bij de hond wordt veroorzaakt door de eencellig parasiet (protozo) Leishmania Donovani.

WAT DOET DE PARASIET

Deze parasiet wordt overgebracht door de zandvlieg, die voorkomt in landen rond de Middellandse Zee. De parasiet nestelt zich in de rode bloedcellen van de hond en richt deze te gronde. De zandvlieg die de Leishmania protozo bevat, houdt zich overdag verscholen, maar rond zonsondergang komen zij te voorschijn. De hond wordt gebeten en de Leishmania komt in het bloed van de hond terecht. De zandvlieg komt nog niet in Nederland voor. Echter; gezien de toename van vroeger (sub)tropische aandoeningen zoals hartworm en Babesiose, is het zeer waarschijnlijk dat dat niet al te lang op zich zal laten wachten. Het probleem van de aandoening is dat het ziektebeeld en het verloop van hond tot hond zeer kan verschillen.

ZICHTBAARHEID SYMPTOMEN

Sommige honden krijgen de ziekte heel kort na de infectie, bij anderen is het hun hele leven aanwezig, zonder ooit klachten te hebben. De parasiet kan zich inkapselen in milt lever, maar ook in beenmerg en/of lymfeklieren. Op zo’n moment is de ziekte dan ook niet aan te tonen door een test. Maanden tot jaren later kan de ziekte "wakker " worden en gaat de hond pas symptomen vertonen. Of en wanneer de ziekte actief wordt hangt af van de individuele afweer van de hond De ziekte kan dan na enkele weken tot jaren (zeven jaar of langer) tot uiting komen. Het treft dan vooral honden die veel stress ervaren en met een zeer laag immuunsysteem. Ook al is de hond getest en negatief bevonden is, wil dat niet zeggen dat de hond niet jaren later - tot 7 jaar - alsnog de ziekte kan krijgen

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN LEISHMANIA?

Algehele toestand van de hond:

Huidklachten:

Overig

Bloed:

 

WAT IS DE BEHANDELING VAN LEISHMANIA

In principe is de hond goed te behandelen, mits tijdig ontdekt. Nadat de hond positief getest is, wordt gestart met de tablettenkuur van Allopurinol®, dat de symptomen doet verminderen. Honden die na behandeling opnieuw getest worden, kunnen negatief zijn. Sommige blijven de tablettenkuur gedurende hun hele leven gebruiken zonder nadelige gevolgen. Ze blijven echter wel drager van de ziekte. Het is tevens verstandig om het bloed om de 3 - 6 maanden te laten controleren

PREVENTIE

Gaat u met uw hond, ook al komt deze niet uit het buitenland, naar een land waar de zandvlieg voorkomt, geef uw hond dan preventief een scalibor band om.    


WAT IS HARTWORM?

   

Hartworm wordt o.a. overgebracht van hond tot hond via een bloedzuigende muskiet. Als een besmette hond gestoken wordt door een mug, zuigt deze bloed met microscopisch kleine wormpjes, microfilarien. Deze microfilarien groeien door in de maag van de mug. De mug steekt een andere hond en brengt via de steek de microfilarien over naar het lichaam van deze hond. Via het bloed laten ze zich meevoeren naar het hart waar ze zich vastzetten, uitgroeien tot volwassenen en microfilarien produceren.

HARTWORM SPORADISCH IN NEDERLAND

Aanvankelijk werd aangenomen dat Hartworm alleen in de meditairane gebieden kon worden opgelopen. De infectie komt echter al langer en meer en meer voor in ons omringende landen zoals Zwitserland, Denemarken, Engeland en Frankrijk. Sinds een aantal jaren nu ook sporadisch in Nederland.

WAT VEROORZAAKT HARTWORM?

Wereldwijd zijn er een 60 tal muskieten die een besmetting met hartworm kunnen veroorzaken. Aangezien deze variant van de ziekte dus alleen via de muskiet overgebracht kan worden, hoeft u niet bang te zijn dat uw hond de ziekte kan overbrengen op uw andere huisdieren. Ook ten aanzien van de besmetting door slakken bestaat er geen gevaar voor een z.g. overdraagbare ziekte. Honden kunnen zich ook infecteren met hartworm door het eten van slakken of kikkers of door het opeten van slakkenpoep. Dit laatste kan bijvoorbeeld door het eten van gras.  Hierin zitten de larven van de longwormen die na opeten door de hond door de darmwand dringen. Daarna worden ze met de bloedstroom meegevoerd tot ze in de rechter harthelft en de longslagader zijn aangekomen.

  De volwasssen wormen bevinden zich in de bloedstroom en leggen hierin hun eieren. Als er veel wormen in het hart zitten, functioneert het niet meer goed en krijgt de hond klachten. De ontwikkeling tot volwassen worm duurt 6 tot 7 maanden. De volwassen hartwormen (12 tot 30 cm) nestelen zich bij voorkeur in de longslagaders en het hart en veroorzaken daar beschadigingen. Helaas gaat de hond pas klachten vertonen als er 50 of meer hartwormen aanwezig zijn.  Door de lange ontwikkelingstijd van de hartworm zal een negatieve bloedtest helaas geen garantie geven dat de hond niet is besmet. Daarom wordt er aangeraden deze test na enkele maanden te herhalen. 

SYMPTOMEN 

Er treden klachten op doordat de wormen beschadigingen veroorzaken aan de wand van het hart en de grote longslagaders.  In het eerste stadium van de ziekte heeft de hond bijna geen symptomen. Het uithoudingsvermogen vermindert en er wordt een keertje gehoest. Later treden er ernstiger klachten op, zoals gewichtsverlies, leververgroting, vocht in de buikholte en ademhalingsproblemen. Bloedarmoede kan het gevolg zijn van beschadiging van rode bloedcellen en nierbeschadiging. Als het hart ernstige beschadigingen oploopt, kan de hond uiteindelijk overlijden. 

DIAGNOSE 

Bij klachten ga je natuurlijk naar de dierenarts. De ziektesymptomen wijzen op een hartaandoening en op een foto van de borstholte worden vaak de verwijde longslagaders al gezien samen met vocht in de longen en een vergroot hart. D.m.v. bloedonderzoek en/of feacesonderzoek is de diagnose hartworm vast te stellen. Daarnaast kan de diagnose nauwkeuriger worden gesteld met behulp van een echografie, het maken van een ECG (Electro Cardiogram) en bloedonderzoek. In bloeduitstrijkjes kunnen soms de kleine larfjes worden waargenomen en er bestaan sinds enkele jaren bloedtesten die de aanwezigheid van larfjes kunnen aantonen. 

BEHANDELING 

   Met Stronghold pipetjes.  In eerste instantie maandelijks geef je de hond een pipetje waardoor de larfjes dood gaan.  De volwassen wormen kunnen tot 7 jaar leven en zullen vanzelf dood gaan. De dode wormen sterven langzaam en 1 voor 1 waardoor er niet zo een groot gevaar is om een verstopping in de ader te krijgen. Jaarlijks testen kan de behandeling verkorten.  Uw dierenarts zal met u bespreken welke behandeling er voor uw hond noodzakelijk zal zijn.


HARTWORMPREVENTIE  

In tegenstelling tot de behandeling is de preventie van hartworm veilig, gemakkelijk en doeltreffend. Voordat er met een preventieve behandeling wordt gestart, moeten honden worden getest op een hartwormbesmetting; besmette honden moeten worden behandeld tegen volwassen wormen en microfilariae, voordat er wordt begonnen met een preventieprogramma.

NEGATIEVE REACTIES OP MEDICATIE

Overleg daarom altijd eerst met uw dierenarts als u uw hond gaat ontwormen of een preventieprogramma gaat starten tegen hartworm en vertelt dat u een hond uit het buitenland heeft geadopteerd. Er zijn namelijk ontwormings middelen op de markt die bij aanwezigheid van hartworm een negatieve reactie kunnen veroorzaken die lijkt op een anafylactische shock.  


WAT IS EHRLICHIA?

Ehrlichiose is een ziekte die door teken wordt verspreid. Door de tekenbeet wordt de hond geinfecteerd met Erhlichia, een bacterieachtig organisme. Na infectie vermeerderd de Ehrlichia en tast de witte bloedlichaampjes aan.Teken besmet met deze bacterie komen voornamelijk voor rond het Middellandse Zeegebied. Toch zijn er net als bij andere tekenziekten meldingen van besmette honden die nooit in het buitenland zijn geweest. De eerste verschijnselen kunnen ontstaan 5 tot 21 dagen na besmetting.

VERSCHIJNSELEN

De ziekte kan veel overeenkomsten vertonen met Babesiose en Leishmaniose en ook in combinatie met deze ziekten gezien worden.

DIAGNOSTIEK VAN EHRLICHIA

Een verhaal van verblijf in het buitenland (maar tegenwoordig komt het ook af en toe voor in Nederland), het uitblijven van resultaat van andere  behandelingen de vage klachten bij een oplettende dierenarts het vermoeden doet rijzen dat we hier met Ehrlichia te maken kunnen hebben. De diagnose wordt uiteindelijk bevestigd door bloedonderzoek. Verhoogde activiteit van de lever, een laag aantal witte bloedcellen en een laag aantal bloedplaatjes zijn aanwijzingen. Wanneer er antistoffen aanwezig zijn, is de hond in elk geval met de ziekteverwekker in aanraking geweest. Als hij daarnaast een aantal van de genoemde symptomen vertoont, kan men er redelijk zeker van zijn dat hij aan Ehrlichiose lijdt.

BEHANDELING VAN EHRLICHIOSE

Indien vroeg ontdekt kan Ehrlichiose goed behandeld worden met antibiotica. Doxycyline is het middel van eerste keus en moet minimaal 3 weken maar soms ook wel enkele maanden gegeven worden.

KAN IK EHRLICHIA BESMETTING VOORKOMEN

Net als alle andere tekenziekten berust de preventie op het bestrijden van teken, dit geldt voor Nederland maar nog meer als u uw hond mee naar het buitenland neemt.

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Tibola


Er is sinds enige tijd een nieuwe tekensoort in Nederland.

Deze kan voor honden binnen 24 uur dodelijk zijn.

Bescherm uw hond daarom zo goed mogelijk.


Dermacentor teek


De tekensoort Dermacentor is vooral te vinden op honden en wordt door het verspreiden van een dodelijk virus een hondenkiller genoemd, maar de teek is zeker niet ongevaarlijk voor mensen.

De teek kan de Tibola-ziekte overbrengen en is inmiddels ook al in Nederland gesignaleerd.


Waar leeft de Dermacentor?


De Dermacentor is in Noord-Amerika een groot probleem in de Rocky Mountains, maar de teek komt ook in Europa en in andere delen van de wereld voor.

Vooral in de Zuid-Europese landen is de Dermacentor een bedreiging en de teek begint ook in Nederland langzaam een gevaar te vormen.


Ziektes door de Dermacentor.


De Dermacentor kan dodelijk zijn voor dieren, maar vormt ook voor mensen een gevaar.

Sommige teken zijn namelijk besmet met de Ricketsia slovaca bacterie, de boosdoener van de Tibola-ziekte.

De ziekte is meestal te herkennen aan een pukkeltje dat gaat zweren en na enkele dagen geel vocht afscheidt, waardoor korsten worden gevormd.

Dit kan gepaard gaan met vergrote lymfeklieren en een kale plek op de huid.

De klachten kunnen 1 tot 55 dagen (gemiddeld 9) na de beet ontstaan en maanden aanhouden.

Een antibioticakuur is noodzakelijk om de ziekte te behandelen.


Maar let wel, voor een hond kan het binnen 24 uur dodelijk zijn.

Naar boven