Puppytraining Hondentraining Trainingscentrum Hondenschool Hondentrainingscentrum Vrakking Bavel Molenschot Breda
Hondenschool Nederland bij Bavel
Wie zijn wij
Trainingsmethode
Cursussen
cursisten
Cursussen-workshops
Assistentiehonden
Trainingstips
Huisregels
Contact Hondenschool
Copyright Hondenschool
Links
Informatie ziekten
EHBO bij de hond
Pekel vergiftiging
VacaturesGebitsverzorging

Wat kunt u doen om dit te voorkomen?

Gespecialiseerd in positieve gedragstraining.

Gespecialiseerd in positieve gedragstraining

Tandverzorging


Een goede verzorging van de tanden van uw hond van je hond is net zo belangrijk als bij mensen.

Een hond met een gebit waar veel tandsteen opzit kan problemen met eten krijgen. De tanden worden aangetast door bacteriƫn waardoor de tanden slecht worden. Daardoor krijgt de hond een slechte adem wat ook niet aangenaam is voor zijn omgeving.


Hoe komt het dat de hond gebitsproblemen kan krijgen?


Vanuit de oorsprong is het gebit van een hond gemaakt om zijn prooi te kunnen doden en daarna in stukken te kunnen scheuren. Ook de restjes van het vlees van de botten te schrapen en zelfs ook botten te verorberen. Het gebit moest dus tegen heel wat bestand zijn en had daardoor ook een zelfreinigende functie.

De hondenvoeding van tegenwoordig bestaat vaak uit brokjes waar alles voor de hond aan voedingswaarde inzit. Op zich natuurlijk prima en voor ons als mensen erg makkelijk. Voor het onderhoud van het gebit vraagt dat, net als bij ons mensen, dan wel dagelijks extra aandacht. Doe je dat niet dan ontstaat er tandplak. (Bacteriƫn die leven van voedsel- en speekselresten). Deze tandplak verhard zich op den duur als tandsteen. De hond krijgt daar last van. Het tandsteen gaat ontsteken en er komen gaatjes of de tanden rotten weg. Zoals je begrijpt is het net als voor ons voor de hond pijnlijk

Tip 1: Tandenpoetsen

Leer uw hond vanaf het dat hij bij u in huis is gekomen wennen aan tandenpoetsen.

Doe dat eerst met uw vinger met daarop een klein beetje leverpastei en ga langs zijn tanden.

De hond zal dit snel als prettig gaan ervaren.

Daarna kunt u hetzelfde met een tandborstel speciaal voor honden herhalen.

Daarna vervangt u de leverpastei door tandpasta voor honden en die hebben tegenwoordig ook lekkere smaakjes voor de hond.

Tandpasta voor mensen is niet geschikt daar zitten stofjes in die niet goed zijn voor de hond en darmproblemen kunnen veroorzaken.

Poets 2 x per week de tanden.


Tip 2: Kauwproducten

Om het gebit vrij te houden van tandsteen hebben de verschillende dierenspeciaalzaken kauwproducten. Kijk naar wat uw hond lekker vindt en waar hij tegen kan. B.v. de runderkauwbotten daar kan niet iedere hond tegen en kunnen daarvan diarree krijgen. Je hebt ook voorgekookte en gedroogde runderkauwbotten die dan bijvoorbeeld wel heel goed gaan.

Ook elke dag een dentastick geven is goed ter voorkoming van tandsteen, let wel op dat met de extra’s die een hond krijgt de hoeveelheid voeding wordt aangepast, anders wordt de hond te dik en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Heeft u een puppy? Kijk dan wat goed is voor de pup, zij mogen nog niet meteen alle producten op jonge leeftijd hebben.


Ook een bot van de slager kan heel goed werken voor de tanden. Let erop of het bot veilig is?  Veel mensen koken het bot eerst en een aantal mensen geven het ongekookt. Vooral de mensen die vers vlees en barf voeren zijn voor het rauwe ongekookt vlees en botten, deze honden hebben met hun darmflora leren omgaan met rauw vlees. Deze eigenaren hebben zich wel verdiept in het geven van een volledige voeding op basis van rauw vlees en aangevuld met de juiste vitaminen en mineralen.

Wilt u hieraan beginnen laat u dan goed voorlichten!

Natuurlijk voor je dier kan u hierover alle informatie geven; www.natuurlijkvoorjedier.nl

Bekijk ook dit filmpje als u meer wilt weten over het verzorgen van tanden bij honden.

Hoe tanden te poetsen? Bekijk dit filmpje.