Puppytraining Hondentraining Trainingscentrum Hondenschool Hondentrainingscentrum Vrakking Bavel Molenschot Breda
Hondenschool Nederland bij Bavel
Wie zijn wij
Trainingsmethode
Cursussen
cursisten
Cursussen-workshops
Assistentiehonden
Trainingstips
Huisregels
Contact Hondenschool
Copyright Hondenschool
Links
Informatie ziekten
EHBO bij de hond
Pekel vergiftiging
Vacatures

Tip vlooien en teken preventie

Gespecialiseerd in positieve gedragstraining.

Gespecialiseerd in positieve gedragstraining


 


Voorkomen van Vlooien en Teken besmetting.





Het voorjaar is weer begonnen en het weer nodigt weer uit om lekker met de hond langer buiten te wandelen en erop uit te trekken in de bossen of op de heide.

Omdat het warmer wordt komen de vlooieneitjes weer massaal uit.

Vlooien zijn echt heel ongewenst voor een dier en zeker een jonge pup is daar nog minder tegen bestand, zij kunnen zelfs daardoor bloedarmoede krijgen of er een allergie aan over houden.

Eenmaal met vlooien besmet is het erg lastig om van zo’n plaag af te komen. Soms moet er zelfs een verdelgingsdienst aan te pas komen om ze in je huis te bestrijden.


 Voorkomen is beter dan Genezen.


Ga zo’n plaag preventief met goede middelen te lijf en doe dit preventief het hele jaar door. Om dit alles te voorkomen kun je het beste bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak goede vlooienbestrijdingsmiddelen kopen. Zelf ben ik een voorstander van de spot–on zoals ze dat noemen; druppels in een pipetje die ik zelf geef tussen de schouderbladen en de andere helft tussen de heupbeenderen. Dit zodat het goed over het lichaam verspreid en maximale bescherming geeft.

Waaraan kun je zien of je hond vlooien heeft?

Bij honden kan een vlooienbesmetting jeuk, roodheid, bultjes, schilfers, korsten en kaalheid tot gevolg hebben. De hond krabt zich voortdurend.

Ik neem zelf de pipetjes die ook meteen de teken mee aanpakken.

Teken zijn in ons land ook een steeds groter wordend probleem. In veel gebieden in Nederland zijn besmette teken te vinden. Deze teken zijn besmet met de ziekte van Lyme waar de honden erg ziek van kunnen worden en dood van kunnen gaan. Ook voor mensen is deze teek zeer gevaarlijk en zijn er al vele mensen ernstig ziek door geworden.

Dan zijn er ook, vooral in de zuidelijke Europese landen, teken die besmet zijn met Babesiose. Deze teken zijn ook al ten noorden van de Alpen aangetroffen. De besmetting is zeer gevaarlijk voor de hond in veel gevallen zelfs dodelijk. Als uw hond daar door een teek is gebeten en hij wordt erg ziek, ga dan naar een dierenarts, die heeft er medicijnen of een infuus voor. Anders loopt u kans dat u zonder uw hond naar huis moet gaan.

Let dus altijd goed op als je ergens bent geweest in de bossen of op de heide of in de bermen van de weg en plaatsen waar veel bomen zijn. Controleer jezelf en je hond goed als je thuiskomt. Teken zie je eerst als een kleine spin, dan als de teek zich in de gastheer heeft vastgezogen veranderd hij in een bolletje. Je hebt ook nog speciale scalibor banden die heel goed werken tegen teken.

Let op als je een teek verwijderd zorg er dan voor dat je de teek er heel uithaalt om ervoor te zorgen dat het besmettingsgevaar niet groter wordt en ook kans op ontsteking na het verwijderen van de teek minder wordt.

Hoe doe je dat?

Je hebt speciale tekentangen en dan kun je de teek met kop en al eruit draaien en meten te trekken. Trek nooit zo aan de teek dan trek je het lijf van de kop en is dus de kans op besmetting en ontsteking vele malen groter. Ik doe het zelf met mijn handen pak de teek beet en haal er eruit met een draaide beweging.

Tot slot.

Behandel uw hond met een goed bestrijdingsmiddel want ook teken en vlooien worden immuun voor bepaalde stoffen en is het van belang dat ook fabrikanten “up to date” blijven. Ook zijn slaapplaats regelmatig ontsmetten met b.v. een spuitbus en de kussens wassen. Uw hond zal u dankbaar zijn.

Ingrid Vrakking.